Hoppa till innehåll

MP visar dubbelmoral i EU-omröstningen- Artikel Expressen

  • av

I går röstade Miljöpartisterna i Europaparlamentet emot den nya kommissionen. De hävdade att den Inte håller måttet. Till grund för detta, ligger framför allt att de anser att den nu valde spanske kommissionären Miguel Arias Cañete inte kan ansvara för miljöfrågor eftersom hans familj har ägt knappt tre procent av två företag med mindre än 15 anställda som lagrar olja för båtar.

Denna uppfattning gör att man likaväl kan säga att de fyra miljöpartisterna är olämpliga att driva miljöfrågor eftersom de kan antas använda sig av lagrad olja och bensin när de rör sig till Bryssel, Strasbourg och i Sverige.

Men faktum är att det är fullt lagligt att lagra olja som används i våra samhällen. Det är inte skumt, inte något som ska leda till att man inte får inneha offentliga ämbeten.

Desto mer intressant är att MP:s eget språkrör Åsa Romson inte bara har använt sig av giftig bottenfärg och låtit gråvatten tömmas ut i Östersjön. Hon har även, i strid med svensk lag och svensk miljölagstiftning, köpt och använt skattelättad grönfärgad diesel, som är till för kommersiell skeppsfart, men använt det till bostadsuppvärmning och till sin privata båt.

Om det är så, och det har ännu inte dementerats, är Åsa Romson inte bara en miljöbov utan också, till skillnad från Canete, en som bryter mot lagar och regler för att skydda miljön.

Frågan är därför följande: håller en person som Åsa Romson måttet som miljöminister? Är olaglig oljeanvändning mindre allvarligt än laglig oljeförvaring? I går röstade Miljöpartisterna emot Canete, i dag kan de svara om Romson.

Gunnar Hökmark, delegationsledare Moderaterna Europaparlamentet