Efter Rysslands invasion av Ukraina visade en studie från Wall Street Journal att de som tittade på rysk statlig media i Estland var betydligt mer benägna att tro att det var Ukrainas regering som sköt ner planet MH17, en katastrof som kostade 298 människor livet. Detta trots att alla bevis pekade på att det var separatister som låg bakom dådet.

Det är just av denna anledning som man i Estland valde att starta ETV+, en kanal dedikerad till att tillgodose den stora ryskspråkiga minoritetens informationsbehov.

Estland är ett viktigt exempel: landets public service erbjuder tv och radio på ryska för att motverka det statliga ryska informationsövertaget. Lettland planerar att i år starta en liknande kanal. Men medan våra grannländer väljer att expandera sin ryskspråkiga public service går vi i motsatt riktning och lägger ner.

Sedan några år tillbaka är den ryska propagandahögtalaren RT den populäraste youtube-kanalen bland internationella tv-bolag. Man har en följarskara om inte mindre än 1,7 miljoner. CNN har i jämförelse knappt 1,2 miljoner följare. RT:s desinformation når i tv ut till 700 miljoner tittare runt jorden, och RT:s budget har ökat år efter år. RT är bara ett av många instrument under vilken Kreml sprider sin världsbild. I vissa länder i situationen värre än andra. Den pro-putinistiska kanalen PBK är den näst populäraste kanalen i Lettland, och situationen är liknande i Estland.

Sverige skiljer sig inte nämnvärt från mängden. En studie från 2013 visade att RT var den sjätte populäraste internationella tv-kanalen i Sverige.

Sveriges Radios (SR) beslut att lägga ner sina ryskspråkiga nyhetssändningar är ett exempel på hur Sverige går i helt fel riktning i en tid när behovet av just ryskspråkig media ökar dramatiskt. Det är i synnerhet anmärkningsvärt när utrikesminister Margot Wallström (S) tillsammans med sina nordiska och baltiska kollegor i maj 2015 uttryckte stöd för självständig media baserad på öppenhet och fakta. I uttalandet står det svart på vitt att man till följd av det massiva informationskrig som Ryssland bedriver stödjer mer samarbete mellan respektive lands public service.

Vi behöver inte ställa oss frågan hur detta går ihop, eftersom att uttala stöd för något man sedan lägger ner är direkt motsägelsefullt.

Ryskspråkig public service utgör i någon bemärkelse frontlinjen i informationskriget. Det är genom den vi kan påverka ryskspråkiga individers världsbild och undantrycka de falsarier och lögner som Kreml sprider i syfte att skapa misstro och pessimism. Det handlar inte bara om säkerhet och yttrandefrihet, utan också om kommande generationers tillit till viktiga samhällsfunktioner. Vi måste kunna garantera att den yttrandefrihet vi värnar inte missbrukas. Detta kan vi enbart göra genom att själva använda den på bästa sätt. Ju mer vi låter desinformation och lögner spridas i vår media, desto mer minskar tilliten till vår media och vårt politiska system, ett system som vi ska värna.

Om utrikesministern vill stå vid sitt ord bör hennes departement tillsammans med SR utveckla ryskspråkig media i Sverige, utan att för den delen göra intrång i SR:s redaktionella integritet. Det må vara en alltför stor uppgift att ta sig an RT. Men att inte alls bemöta desinformationen och i stället avveckla den lilla ryskspråkiga verksamhet som finns ligger inte i någons intresse, annat än Putins.

Gunnar Hökmark (M), europaparlamentariker