Hoppa till innehåll

Morgon med Gahrton

En tidig morgon med debatt med Per Gahrton i TV4 om krisen i Mellersta Östern. En besvärande sak med många av de aktivistgrupper och palestinagrupper som nu agerar är att man använder tragedierna i Gaza och södra Israel till att söka piska upp mer hat istället för att underlätta för försoning och förhandling. Den demonisering som de svenska palestinagrupperna gör av Israel bygger på föreställningen att judar är onda och medvetet vill döda barn och civila. Det finns all anledning att förhålla sig kritisk till den israeliska krigföringen och kritisera eller fördöma när militära insatser utformas så att de drabbar civila. Så görs även i Israel. Men att hävda att civila dödsoffer beror på judisk eller israelisk ondska är inget annat än att späda på och legitimera det hat och den antisemitism som driver en terrororganisation som Hamas att oförsonligt vilja utplåna Israel.

Sanningen är att medan den israeliska försvarsmakten agerar mot militära mål, som Hamas har förlagt i bostadsområden, och varnar civilbefolkningen, uppmanar Hamas civilbefolkningen att stanna kvar och hyllar dem som uppträder som mänskliga sköldar. Hamas visar i sitt agerande lika lite respekt för palestiniers liv som israelers, med skillnaden att man drivs av ett hat mot judar som motiverar att man skjuter raketer som syftar till att döda civila. Att inte fler israeler har dött beror inte på Hamas utan på att man inte lyckats som man önskar. Det är för mig svårt att förstå hur de svenska palestinagrupperna kan vara så likgiltiga till att Hamas skapar lidande och elände i sin fanatism. Runt om i arabvärlden ser man i dag på Hamas som en orsak till palestinskt lidande. Men Gahrton och andra väljer hellre att spä på hatet mot Israel än att verka för fred.

Under morgondagen blir det debatt om denna fråga i Europaparlamentet. Det kommer säkerligen bli samma motsättning där som i den svenska debatten. De som utnyttjar tragedin till att underblåsa hatet och dem som liksom jag konstaterar att detta inte handlar om motsättningen mellan judar och palestinier eller mellan den palestinska myndigheten och Israel, utan hur vi förhåller oss till Hamas samtidigt som vi ställer de högsta kraven på Israels agerande.