Hoppa till innehåll

Miljöpartiets dilemma

Miljöpartiet [BILD1]står inför ett svårt ställningstagande. Ska de stå fast vid kravet på att Sverige ska lämna EU och uppfattningen att EU inte ska finnas eller ska de ta hänsyn till att EU är en organisation och ett samarbete som är en förutsättning för avgörande frågor som miljö och klimatpolitik? Ekots rundringning visar att partiet är delat. Frågan är bara om vad de är delade. I grunden är de faktiskt delade om miljöpolitiken. Frågan är om klimatfrågorna och miljön är tillräckligt viktiga för att övertyga dogmatiska motståndare om att samarbeta med andra länder och folk.

I Industriutskottet diskuterade vi i går det nya elmarknadsdirektivet liksom energimarknaden som sådan. Det är svårt att se hur vi ska kunna utveckla dessa frågor utan EU, och de är i sin tur avgörande för miljö och för säkerhet, inte minst för de länder som gränsar till Ryssland.

Plötsligt under diskussionen tyckte jag mig se någon som var väldigt lik Maud Olofsson som tittade in i sammanträdesrummet. Och det var det, i morgon deltar hon med andra närings- och energiministrar i frågan om den europeiska energipolitiken och tittade nu in för att höra diskussionen i parlamentet. Utan EU skulle vi inte kunna hantera frågor som dessa.