Hoppa till innehåll

Mandatfördelningen i Europaparlamentet

I dag på förmiddagen har parlamentets utskott för konstitutionella frågor med mycket bred majoritet ställt sig bakom Lamassourebetänkandet om den framtida mandatfördelningen till Europaparlamentet. (Några tyska ledamöter från EPP-ED avstod i omröstningen.)

Utskottet stödjer alltså det förslag om proportionalitet som Gunnar Hökmark drivit hårt i EPP-ED och som ger Sverige 2 mandat fler än den uppgörelse som Göran Persson slöt i Nice senast EU-fördraget reviderades.

Parlamentet tar slutgiltig ställning till betänkandet den 11 oktober- Regeringskonfrenesen har bett parlamentet att finna en lösning på mandafördelningen och förväntas därför följa parlamentets beslut.

– Det är ett betydande framsteg för Sveriges representation i parlamentet jämfört med resultatet av Niceavtalet.

– Det har inte varit helt självklart att få gehör för detta men det gläder mig att i den konstitutionella processen i EPP-ED gruppen och ha kunnat få igenom en princip som nu ser ut att bli parlamentets beslut och som är hållbar även inför framtida utvidgningar, kommenterar moderaterna delegationsledare i Europaparlamentet Gunnar Hökmark.