Hoppa till innehåll

Måndag klockan 12 – måndagen den 11 april

/

Den ryska regimens uppenbara lögner om uppenbara krigsbrott avslöjar dem som är uppenbart ansvariga. Det är soldater som mördar och våldtar, det är militära chefer som ger uppdraget att terrorbomba, avrätta och utplåna. Men det är Putin och hans lakejer som beordrat anfallet, som blundar för övergreppen och massmördandet. 

Och de tänker fortsätta. När de militära segrarna gått förlorade återstår att vinna genom grymhet och hänsynslöshet. Den ryska armén beter sig nu inte annorlunda än ISIS i Syrien, än Stalins likvidationspatruller eller nazitysklands stormförband.

Det är det arvet som Putin kommer att lämna efter sig. Det är ett arv av skam, förljugenhet och grymhet, som inte bara är förödande för Ukrainas folk utan för Rysslands möjligheter att fungera som ett normalt land med normal ekonomi och normala relationer med andra länder.

I Syrien har vi, även om en del tycks anse att det ligger längre bort än vad vi bör oroa oss för, har vi sett hur ryska militära förband systematiskt och avsiktligt har bombat sönder sjukhus, infrastruktur och städer med civila som mål. Vare sig naivitet eller illusioner har kunnat dölja detta. 

Rysslands krig mot Ukraina är ett krig som berör hela Europa. Det är förenat med hot som riktar sig mot alla de suveräna nationer som Ryssland vill underordna sin egen intressesfär. Dessa hot gäller särskilt alla de stater som ger sitt stöd till Ukraina för att landet ska kunna försvara sig mot Rysslands övergrepp. Putin vill kunna misshandla offret som han själv vill. 

Mot allt detta måste världen stå stark. Mot detta måste Europa stå enat. Mot detta måste Sverige tillsammans med andra länder visa demokratiers styrka och gemenskap.

När vi ser hur Ukrainas städer bombas sönder är det europeiska städer som bombas sönder. Det är europeiska sjukhus, mödravårdscentraler, shoppingcentra och teatrar som jämnas till marken är det angrepp på det som är vårt Europa och det är ett krig med krigsbrott som likaväl kunde drabba oss. 

Det som vi nu ser i Mariupol, Charkiv och Kyiv är ett krig som riktar sig mot Europa men som förs i Ukraina. Ukrainas folk försvarar det som är vårt Europa. Därför har vi en plikt att göra allt för att ge dem vårt stöd. Det är vad Måndagsmötena handlar om.