Hoppa till innehåll

Måndag klockan 12 – ingen fred förrän den siste ryske soldaten lämnat Ukraina

Måndag klockan 12 ännu en måndag. I dag måndagen den 25 april samlas vi efter två månaders ryskt krig i Ukraina präglat av grymhet och hänsynslöshet. Vi gör det på Norrmalmstorg och på många andra ställen i Sverige. 

Vi gör det för att klargöra för varje företrädare för den ryska regimen att det finns ingen möjlighet att vi glömmer Ukraina och heller ingen möjlighet att Rysslands krigsbrott och massmord kommer att gå obemärkt förbi, glömmas eller förträngas. 

Världen måste nu klargöra för den ryska regimen och för det ryska folket att det finns ingen annan väg för Ryssland tillbaka till internationellt samarbete och civilisation än att med all trupp lämna Ukraina och att de som begått krigsbrott ställs inför domstol. Ryssland har under Putin gjorts till ett paria-land där mördande av politiska motståndare och av civila i ett annat land tillhör det normala politiska beteendet. Ett sådant Ryssland får aldrig tillåtas betraktas som ett normalt land för det är inte ett normalt land.

Den retorik som Putin och hans lakejer nu använder är folkmordets; om utrensning av ukrainska element, demonisering av ukrainare som nazister som ska elimineras, kidnapping av barn och vuxna, deportationer och massbombningar, våldtäkter och avrättningar. Terrorn, bombningarna, avrättningarna, våldtäkterna och deportationerna är handlingar i samma riktning.

Ett sådant land kan inte betraktas som ett land som civiliserade länder och samhällen förhandlar med som ett normalt land. Varje ord som Putin nu yttrar bygger på lögn och förnekelse och inget kommer att förändras i den delen. Putin har förstört decennier av rysk framtid och Ryssland kommer kunna resa sig först när han har utelämnats till domstol eller försvunnit dit diktatorer och våldsmakare som han brukar försvinna. 

Från Europas och USA´s sida bör beskedet vara klart. Ingen återgång til normala relationer förrän den siste ryska soldaten har lämnat Ukraina och krigsförbrytare ställts inför rättvisan. Vi ses i dag klockan 12!