Hoppa till innehåll

Måndag kl 12 Vi stöder Ukrainas rätt att välja väg

Ryssland har ingen rätt att bestämma över något annat land. Inget land har denna rätt. Ryssland har heller ingen överhöghet över människor som bor i andra länder även om de talar det ryska språket. Historien, oavsett hur man läser den, ger heller ingen rätt att bestämma över andra länder.

 

Det finns heller ingen som hotar Ryssland eller ryska intressen. Tvärtom har det kalla krigets slut lett till en öppenhet gentemot Ryssland och ryska medborgare. Det har påverkat både investeringar, resande och arbete. Den öppenheten är däremot hotad nu genom att Ryssland bryter mot alla det internationella samfundets lagar och regler. Det är Putin som nu håller på att göra Ryssland till en stat som isolerar sig själv genom sina hot mot andra.

 

De hot som inte tidigare fanns har nu Putin skapat, gentemot andra och genom att göra sig till en fiende för andra. Det är han som hotar med krig och det är han som gör det rysketniska till något som ska stå över andra värden och intressen.

 

Ryssland hotas inte av någon men Putin hotas av demokratin och rättsstaten. En kriminell stat och en kleptokrati baserad på korruption har allt att frukta av demokratin och rättsstaten, var den än växer fram, i Ukraina liksom i Ryssland.

 

I morgon måndag kl 12 är det möte på Norrmalmstorg. En ny tids måndagsmöten. Då en gång för drygt nästan 25 år sedan var det för att stå upp för tre länders rätt att välja sin framtid. Nu handlar det både om Ukrainas rätt att välja sin väg men också om att stå uppemot en regim som valt att gå våldets väg. Det får aldrig gå obemärkt förbi. Därför ses vi på måndag kl 12. Vi stöder Ukraina.