Hoppa till innehåll

Malmös ledande politiker om antisemitismen och judarnas skuld

I en för Sverige unik intervju om antisemitism vägrar kommunstyrelsens ordförande i Malmö att entydigt ta avstånd. I stället likställer han antisemitism med den judiska statens tillkomst när han likställer antisemitism med sionism. Detta i en intervju som publiceras i Skånska Dagbladet dagen efter hågkomsten av förintelsen.

Samtidigt vägrar han erkänna att hatet mot judar är något som kräver en särskild uppmärksamhet för att istället jämföra hot mot judiska medborgare med att även han själv blivit hotad. Lite mobbing och förföljelse får man leva med är hans budskap. Och så väljer han att lägga skulden på judarna i Malmö för att de lever i rädsla för förföljelser och trakasserier.

De har nämligen själva ett ansvar för hur omvärlden uppfattar dem, säger han, och lägger som så många gånger tidigare i historien skulden på judarna för hur de uppträder:

”Jag skulle önska att judiska församlingen tog avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza. I stället väljer man att hålla en demonstration på Stortorget, som kan sända fel signaler.”

Det han talar om är en demonstration som omfattade svenska medborgare som ville uttrycka sitt stöd för staten Israels existens. Men gör man det får man skylla sig själv är det häpnadsväckande beskedet från den främsta politiska företrädaren i landets tredje största stad. En företrädare för socialdemokratin. Ilmar Reepalu bör förklara sig och be om ursäkt.