Hoppa till innehåll

Magnitskij

För nio år sedan mördades den ryska advokaten Sergej Magnitskij i ett ryskt fängelse efter att ha torterats och arresterats utan saklig grund då han avslöjat korruption djupt in i den ryska regimen. Det är ett mönster som vi har sett återkommande i nutid där mord, korruption, penningtvätt och oberoende journalistik bildar ett större mönster.

Ryska myndigheter försökte först att dölja mordet och friade de skyldiga. Sedan åtalade man Magnitskij för skattebrott postumt, något som saknar historiskt motstycke.

Jag arbetar nu tillsammans med kollegor i Europaparlamentet för att vi på EU-nivå ska införa en Magnitskijlagstiftning som skulle innebära riktade sanktioner mot de personer, djupt involverade i korruption och förskingring, som var ansvariga för Sergej Magnitskijs död och andra som har begått grova människorättsbrott. Det skulle ge verktyg att begränsa dessa personers rörelsefrihet och frysa tillgångarna för dem som tvättar pengar i europeiska banker.

En Magnitskijinspirerad lagstiftning har redan införts i sex länder, bland annat USA och de baltiska länderna, och borde beslutas även i Sverige.  För att se till att lagstiftningen också implementeras behöver EU säkerställa en sanktionslista.

I dagens korrumperade Ryssland gynnas de som låter makt gå före rätt. Vi måste motverka att den ryska regimen utnyttjar den öppenhet som Europas fria demokratier ger. Putinregimen bedriver påverkanskrigföring i Europa, tvättar pengar i miljardbelopp i europeiska banker, har låtit mörda ryssar på europeisk mark, stödjer nationalistiska rörelser och använder energipolitik och propaganda som vapen.Allt detta måste vi möta med tydliga sanktioner.