Hoppa till innehåll

London, Stockholm och Strasbourg

Det är en tid av oordning. Det är inte så mycket Sverige som utmärker sig. Liksom 2014 kommer av allt att döma Sverige få en alliansbaserad budget. Det gick utmärkt då och kommer bli än viktigare nu som ett uppbrott från en stagnerad och oförmögen budgetpolitik. Diskussionerna om regeringsfrågan kommer säkerligen fortsätta men nu mot bakgrund av den struktur som ger Sverige en bättre budget än den som hade gett kaos i försvar, polis och kommuner. Oordningen ser vi framförallt i Storbritannien.

Den brittiska Brexitrörelsen har otvivelaktigt skadat Storbritannien, utan att veta vad man egentligen var missnöjd med och bara i vetskap att man skulle rida på missnöjets vågor. Nu tilltar protesterna i det brittiska parlamentet mot Theresa Mays framförhandlade utträdesavtal. En del anser att det ger för lite tillgång till samarbete och marknader, andra att man tvingas leva med en tullmur som delar den irländska ön. Allt fler ser skadorna och det förlorade välståndet samtidigt som brexitdogmatikerna ser detta som problem som följer av att man inte är helt ensamma i världen. Det är drömmen om det gamla samväldet som lever kvar i en värld där samväldet inte längre lever kvar i sin gamla form.

Med misstroendeomröstningen mot May tilltar oordningen. De som ställer krav på den tror att det är avtalet som det är fel på, inte de konsekvenser som följer av att lämna EU. Men det finns inget avtal som kan kompensera för förlorade marknader, förlorat samarbete, förlorade strukturer, förlorade handelsavtal och förlorat politiskt inflytande. Det som driver missnöjet nu mot May är förnekelsen av att stora beslut har stora konsekvenser.

Sannolikt kommer May klara sig, kanske med en mycket liten marginal. Att i detta skede starta en process med val av ny partiledare kommer inte gynna vare sig Storbritannien i sak eller Storbritanniens förtroende i omvärlden. Det kommer inte något nytt avtal ur detta. Kanske kommer det däremot en hård och okontrollerad Brexit. En sådan får stora ekonomiska konsekvenser inte bara för Storbritannien utan också för Sverige och EU i sin helhet. Men värst drabbad blir det som en gång var en global stormakt, nu en andra klassens stormakt och ensamma en tredjeklassens.

Vi får hoppas att tillräckligt många föredrar en ordnad Brexit, om den inte stoppas inför de alternativ man inte vill acceptera, med insikten att bättre än så blir det inte när man lämnar strukturer och samarbeten som under fyrtio år har gjort att våra samhällen formats gemensamt och vuxit samman inom område efter område. Det blir mindre inflytande och mindre marknad, mindre välstånd och mindre säkerhet. Men blir det ordnat kan detta kontrolleras.

Här i Strasbourg hade i i går ett allvarligt attentat med minst tre döda och sju mycket kritiskt skadade, samt ytterligare sex till sju personer skadade. En attentatsman ska vara gripen och en annan på flykt. Det var av naturliga skäl nära i geografi, och märkbart genom snabba och omfattande polisinsatser, men för mig och andra svenskar likväl utan att exponeras inför någon fara. Så det är väl med oss, men tyvärr inte för dem som föll offer för kulorna.