Hoppa till innehåll

Löfvens jobblöften klingar falskt- Artikel Göteborgs- Posten

S talar sig varma om jobben – men deras politiska löften talar en annan historia, skriver moderaterna Gunnar Hökmark och Anna Kinberg Batra.

Några av Stefan Löfvens partikamrater samt LO skriver på GP Debatt (30/4) om jobbpolitiken i Sverige och Europa. Det välkomnar vi eftersom jobben är de europeiska och de svenska valens viktigaste fråga. Sedan 2006 då Alliansregeringen fick väljarnas förtroende har mer än 250 000 fler personer ett jobb att gå till i Sverige. Det motsvarar en ökning på mer än 5 procent av antalet sysselsatta. Om vi hade sett en liknande utveckling bland jämförbara EU-länder hade flera miljoner fler EU-invånare haft ett jobb att gå till.

Höjda skatter

Socialdemokraterna presenterade nyligen sin europaparlamentsvalplattform. Tydligt i den var att S företräder en bidragslinje både på Sverige- och EU-nivå och att man vill föra upp frågorna om arbetsrätt och arbetsmarknad till politiska beslut i Bryssel. Inför riksdagsvalet är höjd arbetsgivaravgift för unga, höjd restaurangmoms, halverat RUT bara några av alla förslag som hotar jobben direkt i Sverige. Allt för att ha råd med en omfattande utbyggnad av bidrags- och transfereringssystem.

Försvårar för arbetskraftsinvandring

På EU-nivå visar Stefan Löfvens representanter i Bryssel gång på gång att de företräder en ännu tydligare vänstersväng. En ovilja till ordning och reda i EU:S finanser, vurmen för överstatlighet och EU-skatt samt en vacklande inställning till handel och rörlighet är återkommande inslag i S Europapolitik. Löfvens gamla arbetsgivare LO och IF Metall vill begränsa den fria rörligheten och möjligheterna för människor att komma till Sverige för att arbeta.

Det är bra att S säger att de vill sätta jobben främst på 1 maj. Men det skulle vara bra om de faktiskt agerade för att uppnå det årets övriga 364 dagar. Arbetslinjen är viktig för Sverige och EU. Vi fortsätter att jobba för fler jobb och att fler kan få dem – både innanför och utanför Sveriges gränser.

 

Gunnar Hökmark (M)

delegationsledare i Europaparlamentet

Anna Kinberg Batra (M)

gruppledare i riksdagen

Jonas Ransgård (M)

kommunstyrelsens vice ordförande,

Göteborgs stad