Hoppa till innehåll

Löfven måste agera mot Nord Stream II – artikel i Gotlands Allehanda

  • av

I år var det 25 år sedan de baltiska staterna bröt sig loss från Sovjetunionens bojor. Efter fyra decennier av frihetskamp återupprättade de sin självständighet hösten 1991. Det utgjorde startskottet för den nya europeiska fredsordningen. En ordning som i dag åter är hotad.

Jag befinner mig i Vilnius på ett möte med Europaparlamentets största grupp EPP. I fokus för våra diskussioner stor säkerhets- och försvarsfrågan och de hot som hänger över hela Östersjöregionen. Det finns flera sådana.

Det är krig i Europa. Ryssland har invaderat Ukraina och genom militär makt ockuperat delar av landet. Halvön Krim har annekterats. Vladimir Putins stormaktsambitioner går inte längre att ifrågasätta och att det innefattar geografisk expansion står utan tvivel. Vid otaliga tillfällen har ryska plan kränkt svenskt luftrum och varje år rustar den ryska militären. Parallellt försöker regimen destabilisera sina grannländer genom aggressiv propaganda och i detta är de baltiska länderna särskilt utsatta, men även Sverige.

Samtidigt ser vi hur Ryssland söker dominans på den europeiska energimarknaden – och därför lanserar sitt nästa projekt Nord Stream II. Det är en andra gasledning på Östersjöns botten som skulle bidra till att cementera Rysslands redan dominanta position. EU:s energikommissionär Miguel Arias Cañete har sagt att projektet i grunden skulle förändra arkitekturen på den europeiska gasmarknaden.

I dag används Slite hamn som en bas i det byggandet. Det har förvisso bidragit till en en upprustad hamn men därmed större risker för Gotland. Att låta ett ryskt statligt företag förfoga över en hamn i en säkerhespolitiskt känslig del av Östersjön underminerar vår egen säkerhet. Det ger Ryssland en förevändning för ökad närvaro, inte minst en marin sådan. Än mer allvarligt är de risker för dolda operationer, som vi vet att Ryssland ägnar sig åt, som det innebär.

Tiden för att ”vänta och se” är förbi. Den svenska regeringen måste nu agera.

Det första som behöver komma till stånd är ett nordiskt och baltiskt samarbete mot Nord Stream II. Vi är alla en del av den Europeiska unionen och bär ansvar för hur saker där faller ut. Men parallellt med det behöver vårt försvar rustas och strategiska platser som Gotland bemannas. Det är en förutsättning för ett säkert Europa, vilket är detsamma som ett säkert Sverige.

Gunnar Hökmark, delegationsledare för Moderaterna i Europaparlamentet