Hoppa till innehåll

Löfven är lurad av socialdemokraternas självbild

Socialdemokraterna har blivit lurade av sin egen självbild. Det är Stefan Löfven som har skapat osäkerhet och en möjlig regeringskris genom att försöka driva igenom en vänsterpolitik som det inte finns majoritet för. Om Löfven vill föra en sådan politik i strid med riksdagens majoritet ska han självklart avgå. Det är parlamentarismens mest grundläggande förutsättning.

 

Istället försöker Löfven fly ansvaret som regeringschef genom att lägga ansvaret på dem som inte stöder hans politik och kräva att de ska stödja en politik som bygger på en vänsterminoritets inriktning.

 

Kanske har Löfven med flera blivit så förtjusta i regeringsmakten att man har glömt eller förträngt de parlamentariska förutsättningarna. Man kan inte styra ett land emot riksdagsmajoritetens vilja. Att hoppas på att oppositionen ska stödja en provokativ vänsterpolitik bara för att en minoritetsregering ska kunna sitta kvar är inte seriöst.

 

Det är regeringens ansvar att föra en politik som kan vinna majoritet. Den oförmåga som nu präglar regeringen är Stefan Löfvens ansvar och ingen annans.