Hoppa till innehåll

Ljubljana

Efter några dagar i Bryssel där fokus varit [BILD1]på energi- och telekomfrågor är jag i dag och i morgon förmiddag i Ljubljana för diskussioner med det slovenska ordförandeskapet.

Kvällens diskussioner med statsminister Janez Jansa och utrikesminister Dimitrij Rupel kom att handla om energifrågor och förnybara bränslen liksom om kärnkraft men framförallt om situationen i Kosovo som kommer att ställa EU och ordförandeskapet inför betydande utmaningar under de kommande månaderna.

På lördag åker jag till Krakow för att på söndagen leda en delegation på minnesdagen av Auchzwits.

Här i Slovenien var ett av Europas senaste krig under 1991 med närmare 100 människor som dödades innan stilleståndet med den jugoslaviska armén. I Auschwitz i Polen har vi ett av de värsta minnena av Europas historia. Båda påminner om ett hot mot mänsklig värdighet och fred, som ständigt finns i nya tappningar.

Det som nu sker i Kosovo bottnar i det som åren efter slovenienkriget blev etnisk rensning och krigföring mot civila i stor skala.

Och i Georgien, Moldavien, Kosovo och Bosnien ser vi hur nationaliska grupper får sitt stöd från serber och ryssar, som en dålig påminnelse om ett gammalt Europa. Att historien finns ibland oss innebär inte att vi är befriade från nutidens hot och utmaningar.