Hoppa till innehåll

Libanon och Prag

[BILD1]I Libanon ser världen just nu upptakten till en motsvarighet till Pragkuppen 1948. Den skedde när kommunisterna i den oordning som existerade efter världskriget blev största parti och fick i uppdrag att bilda regering för att därefter i en redan arrangerad operation inbjuda sovjetiska styrkor att ”stabilisera” situationen. Så föll järnridån slutligen ner över Tjeckoslovakien.

I Libanon hävdar nu Hizbollah att man är största parti och kräver att regeringen ska avgå. Tillsammans med den kristna milisens ledning hotar man att störta regeringen och har redan förklarat att den är illegitim. Den 22 november är Libanons självständighetsdag. Det kan mycket väl bli den dag då den totalitära slöjan faller ner över Libanon samtidigt som världen mer eller mindre blundar för hur Iran agerar genom Hizbollah. Det kommer i så fall för mycket lång tid förändra villkoren för en fredlig lösning mellan Israel och palestinier.

Det är ett händelseförlopp som den iranska regeringen gärna ser sker just nu eftersom det lyfter uppmärksamhet från diskussionen om FN-sanktioner från Iran på samma sätt som Syrien gärna välkomnar allt som gör kraven på en internationell undersökning av mordet på den tidigare statsministern Rafiq Al-Hariri som skulle kunna slå både mot den syriska ledningen och mot Syrienvänliga fraktioner i Libanon.

En ny Iranlierad regering kommer att göra meningen med FN-styrkor irrelevant. Libanon blir en satellitstat till Iran. Det är en framgång som den totalitära islamismen kommer att se som bara ett första steg. De kommande dagarna och kanske veckorna kommer bli avgörande för om vi i framtiden kommer att tala om Beirut 2006 på samma sätt som Prag 1948.