Hoppa till innehåll

Lars Ohly kan kalla sig vad han vill, så länge han inte tar avstånd betyder det inget

Lars Ohly kan kalla sig vad han vill. Europas kommunistregimer kallade sig under decennier för folkdemokratier men de var likväl diktaturer. Så länge han inte tar avstånd från de ideal som ledde till att han stödde förtrycket i Europas socialistiska diktaturer är han lika mycket kommunist som tidigare. Det säger moderaternas delegationsledare i Europaparlamentet Gunnar Hökmark i en kommentar till Ohlys försök till avbön.

I Europaparlamentet finns företrädare för de folk som Lars Ohlys partivänner förtryckte. Det var deras förtryckare han gratulerade och hyllade som befriare då, och det är samma ideal som han hade då som han säger sig stå fast vid i dag. Det är i det närmaste skamligt att han på en gång inser hur fel det är att kalla sig kommunist och samtidigt slår fast att han ändå är det.

Om Lars Ohly hade menat allvar skulle ett första steg vara att hans parti lämnade den grupp av hårdföra kommunister som de arbetar tillsammans med i Europaparlamentet. Ett andra steg skulle kunna vara att han kom ner till parlamentet och träffade dem som förföljdes av kommunistregimerna och tar avstånd från de ideal han då hade.

Lars Ohly blir vare sig i deras eller någon annans ögon mer demokrat för att han väljer att inte kalla sig kommunist, så länge han inte tar avstånd från de ideal som ledde till deras förtryck och deras landsmäns död. Ohlys ovilja att ta avstånd från sitt förflutna borde vara ett större problem för socialdemokratin än vad han kallar sig, säger Hökmark.