Hoppa till innehåll

Konflikten i Ukraina för Europa 15 år tillbaka i tiden

Diktaturens krafter försöker stjäla demokratin. Det som nu sker i Ukraina för Europa tillbaka tiden för de baltiska staternas kamp för demokrati och självständighet. Då valde den ryska ledningen att stödja demokratin. Idag har den valt att stöda en regim som bedrar sina medborgare och som bekämpar demokratin.

Den Europeiska unionen får inte vika från kraven på att ett vidgat samarbete mellan EU och Ryssland liksom med Ukraina kräver en gemensam värdegrund. Valen i Ukraina måste fördömas som ett brott mot demokratins grundläggande värden. Det går inte att kompromissa om demokratin. Det sa moderaternas delegationsledare i Europaparlamentet Gunnar Hökmark i Malmö på fredagen.

Den ryska regimens utveckling bort från demokratins värden är på sikt lika allvarlig för Europa som det som nu sker i Ukraina. De som värnar demokratins ideal kan vare sig stå neutral till det som sker i Ukraina eller i Ryssland.

Europeiska unionens främsta syfte är att stärka demokratin och freden i Europa. Nu ställs krav på en opinion och en politik som kan påverka både den ryska ledningen och den ukrainska regimen att medverka till en fredlig lösning som bygger på respekt för demokratin, sa Hökmark.