Hoppa till innehåll

Kommunernas makt över medborgarna

Ser att socialdemokraterna har enats om vilka krav de för tillfället vill ska gälla för välfärdsföretag. Samtliga krav har det gemensamt att kvaliteten i verksamheten underordnas ideologisk misstänksamhet mot företagande och att människors valfrihet görs till en restprodukt av vad överheten ska tillåta.

Valfriheten för medborgarna vill S ersätta med en valfrihet för kommuner att avgöra om medborgarna ska ha valfrihet. Kommuner ska få lättare att säga nej till fristående skolor, för att vi inte ska få för många skolor, som det heter.

Vinsten får inte vara för stor säger S utan att egentligen ha en uppfattning om att den är för stor, bara att man instinktivt är emot. Men ingenstans i sin syn på kvalitet säger Socialdemokraterna något om vikten av att kontrollera offentlig verksamhet, att kommunal verksamhet måste präglas av effektivitet och att man måste säkerställa kvaliteten. Det är inte för människorna S nu agerar utan för de kommunala verksamheterna. Det är ett långt steg tillbaka i tiden.