Hoppa till innehåll

Kommer S vilja fälla en regering tillsammans med Sverigedemokraterna?

En dag med lite kampanjaktiviteter här och där, bland annat på Vällingby torg där en socialdemokratisk valarbetare var upprörd över att Moderaterna i Stockholm konstaterar att s är emot rätten att välja läkare. Bättre vore om han var upprörd över den socialdemokratiska partiledningen som har bekämpat varje valfrihetsreform, inom sjukvården liksom överallt annars, med näbbar och klor. Och det fria vårdvalet som införts i Stockholm är man emot. Men man gillar inte att detta sägs.

Det är en av många motsägelser i den socialdemokratiska kampanjen. Den som kanske träder fram som den mer allvarliga är hur Socialdemokraterna lyfter fram Sverigedemokraterna som ett vågmästarparti. Jag har svårt att förstå varför man gör allt man kan för att skapa ett intresse kring detta parti. Men återkommande säger man att alliansen inte har klargjort hur man ser på samarbete med Sverigedemokraterna samtidigt som man inte tar itu med den fråga som ser mest avgörande ut, nämligen hur socialdemokraterna och de övriga rödgröna kommer att ställa sig till en alliansregering som har bredast underlag av de alternativ som finns.

Kommer man då att tillsammans med Sverigedemokraterna att fälla en regering som har ett bredare underlag än vad de rödgröna har? Eller kommer man tillsammans med Sverigedemokraterna att fälla den om man tillsammans med dem har majoritet? Jag har inte sett att Sahlin och andra har hanterat den frågan. Det är ändå den första fråga man kommer att ställas inför efter ett valresultat som liknar dagens opinionssiffror och som ger Sverigedemokraterna en möjlighet att fälla en regering. Vad gör de rödgröna då? Det borde Sahlin svara på.

I morgon bär det för min del av till Bryssel för en dags avbrott och möten med företrädare för de olika Euronestländerna. Det är länder som på olika sätt står och pendlar mellan demokrati och auktoritärt styre influerat av Moskva. Det är en av våra viktigaste uppgifter att se till att Europas dörrar är öppna för dem och för de krafter i dessa länder som vill demokrati och mänskliga fri- och rättigheter.

Läs senaste nytt från andra bloggare i samma ämne: Reagera mera, Jernbeck,  Under den lugna korkeken, Mikael Andersson, World of Simon, Kent Persson.