Hoppa till innehåll

Klockan klämtar för Freivalds

I dag på morgonen ska Göran Persson hålla en presskonferense som har tillkommit för att hantera frågan om varför Laila Freivalds talade osanning inför media när hon sa att hon inte kände till att man från regeringskansliets sida varit i kontakt med det internetföretag som, efter kontakter med en medarbetare till Freivalds, stängde ner Sverigedemokraternas hemsida på grund av så kallade Muhammed-teckningar.

Nu visar det sig att hon kände till det. Och det är precis så allvarligt som det varit hela tiden, att regeringen försöker styra vad som sägs i olika media, de må vara politiskt suspekta som Sverigedemokraternas.

Regeringens hanterande av reaktionerna mot teckningarna har överhuvudtaget präglats av eftergivenhet och bristande vilja att värna det fira ordet. Allra först började Freivalds med att informera den palestinska myndighetens ledare om att det inte var svenskar som var ansvariga, utan bara danskar. Så såg lojaliteten mot våra danska vänner och yttrandefriheten ut, och i den riktningen gick det.

Det är Göran Persson som valde att rekrytera en svag utrikesminister och han fick det. Nu får han hantera konskekvenserna.