Hoppa till innehåll

Klein har besökt Hamas

[BILD1]Helle Klein har varit i Libanon och i Syrien och blivit imponerad av de företrädare för Hamas som hon har träffat. Så ser världshistorien ut. Det är inte ovanligt att resenärer från demokratiska länder har blivit imponerade av företrädare för en totalitär politik. Klein säger sig vara imponerad av att hon mött universitetsutbildade personer som har snygga kostymer, familjer och många barn.

Aftonbladets politiska analys når oanade djup. De historiska parallellerna är så slående att man inte ens behöver kommentera denna ytlighet inför människor som legitimerar dödandet av civila därför att de är judar och som vidhåller ett program för att utplåna Israel och föra kvinnor tillbaka till en annan tid. Men det var ju trevligt för Klein att dem hon träffade var trevliga och verserade. Det leder henne också till att skriva att ”Terroriststämplandets strategi är förödande och leder till allt annat än fred.”

Oavsett hur imponerad hon har blivit av vänligheterna mot henne kvarstår faktum att hon legitimerar en rörelse och personer som förespråkar våld som politisk metod och som uppmuntrar unga människor till självmordsbombningar för att döda tonåringar på ett café. Är det stämplat på Hamas av elaka västerlänningar?

Klein träder in i samma historiska sällskap inom socialdemokratin som en gång valde att hylla Pol Pot, Castro och mullorna i Iran. De senare sades bygga demokrati med pedantisk noggrannhet. Polityren kan vara tunn.