Hoppa till innehåll

Kina och förtrycket

[BILD1]Kina har ett politiskt parti, nämligen Kinas kommunistiska parti som har en oinskränkt makt över samhälle, och över ekonomi.

Kina har ett Human Rights in China ger en bra genomgång över vad detta innebär för mänskliga fri- och rättigheter.

Även Freedom House ger en bild av hur mänskliga rättigheter trycks tillbaka i ett land som styrs av despoti och brutalitet och där partiets makt över ekonomi och samhälle är total.

Än mer kan sägas om Iran som har en av världens mest brutala regimer. Kina är ett land som Göran Persson berömde för att ha ett stabilt samhällssystem. Hans socialistiska kollega Segolene Royal komplimenterade nyligen landet för dess effektiva rättssystem. Ändå verkar Aftonbladet och andra uppleva det som att sveket mot demokratin inte är när politiken tystnar utan näringslivet investerar.

Då har man missuppfattat både politikens och näringslivets uppgifter, liksom var förtrycket är som störst i vår värld. De som nu låter utrikespolitiken bli inrikespolitik glömmer den tystnad som länge har präglat svensk politik inför de totalitära diktaturerna i vår tid. Det är att svika demokratin.