Hoppa till innehåll

Kasparov och Putin

[BILD1]För några månader sedan hade jag tillfälle att tala med Garry Kasparov, ledaren för den oppositionella rörelsen i Ryssland och världsledande i schack. När han talade om det kommande ryska presidentvalet var hans budskap att oppositionen inte kämpade för att vinna valet, de kämpade för att det skulle bli ett val.

Efter att han i dag har arresterats på grund av en demonstration har regimen Putin inte bara visat hur rätt han hade utan också att den är en regim som är i ett fritt fall vad gäller demokrati och respekt för yttrandefrihet. Ingenting tillåts nu riskera för det första en total seger i Duma-valet den 2 december och valet av en president i Putins tyglar till våren. Sådan är den regim som i dag styr Ryssland. Den ser med alla medel till att den kommer att fortsätta styra Ryssland. Och som den agerar mot sina egna medborgare kommer den agera mot andra. Snart har man begått så många övertramp att man inte bryr sig om man gör övertramp eller ej.

Dagen har för min del ägnats åt Blekingemoderaternas 100-årsjubileum med en imponerande jubileumsskrift. En av de saker jag pekade på i mitt tal är att varje tid har sina hot som måste förstås utifrån sina förutsättningar och den verklighet som då gäller. Det gäller i allra högsta grad Ryssland. Det är inte Sovjet med de hot det innebar. Men det är Ryssland med de risker för den framtida utvecklingen som det innebär.