Hoppa till innehåll

Kampanjen fortsätter, och Ulvskogs skräms,

Hade socialdemokraterna och miljöpartisterna fått som de velat hade deras nejröster fällt klimatpaketet. Då hade EU inte haft någon politik att möta världens nationer vid klimatmötet i Köpenhamn i slutet av detta år. Det är svårt att se hur detta skulle kunna underlätta kampen mot klimateffekten.Det var utgångspunkten för mig när jag i dag fick på moderaternas valupptakt fick frågan om vem som har bäst klimatpolitik i EU. Det är utan tvekan vi moderater. Vi var först en gång i tiden med att till socialdemokraternas förtvivlan i slutet av 1980-talet driva fram ett tak för koldioxidutsläpp och vi har konsekvent verkat för att beskattningen av energi ska vara koldioxidbaserad och vi har stött den kärnkraftsanvändning som har betytt allra mest för att tränga undan användningen av olja och kol.

Avvecklingen av Barsebäck ledde däremot till att Sverige därmed blev användare av kolbaserad elkraft. Det är hitintills miljöpartiets och socialdemokraternas mer konkreta politiska bidrag i kampen mot växthuseffekten.
Den socialdemokratiska regeringen var inte i närheten av de mål som vår nuvarande regering har satt. Nu hävdar socialdemokraterna visserligen att de har ännu högre mål men tvingas erkänna att denna regering är bättre än den förra. Och det kan ju vara så att socialdemokraterna är bättre i opposition än i regeringsställning. Det talar för att behålla dem där.

Direkt efter upptakten på Norrmalmstorg gled jag i väg till Europadagen i Kulturhuset i Stockholm med en TV debatt kring dessa frågor och andra. Marita Ulvskog fullföljde där, som på andra ställen sin tradition av att skrämma för utländska löntagare. De för med sig elände och river upp kollektivavtalen.

Något förtas skräckpropagandan av att den inte stämmer med verkligheten. Sverige har varit med i EU i 15 år utan att de svenska lönerna har sjunkit, de har tvärtom haft en mycket god utveckling. Någon dumpning har vi inte sett och kollektivavtalen är utgångspunkten för de regler som ska gälla för utländska löntagare i Sverige.
Men jag tror att vi kommer få höra mer från Ulvskog om att utländska löntagare skapar problem för de svenska. Skrämselpropaganda bygger sällan på fakta men på en vilja att väcka rädsla.

Därefter blev det färd till vårgröna Kungsör och moderat förbundsstämma i Västmanland, där mitt perspektiv var att de kommande 20 årens utveckling i Europa beror på vilken politik som dominerar, på samma sätt som det gjort de gångna. Det är vad valet handlar om. Något senare ikväll hoppas jag träffa unga moderater på kampanjkonferens i Stockholm.