Hoppa till innehåll

Jo, schlagern är bra – men Ryssland farligt – artikel på Aftonbladet

  • av

”Eurovisionfestivalen är en musikfest för Europa. Den säger mycket om hur länder och kulturer har utvecklats när det gäller synen på musik och framträdanden. Det blir ett möte mellan våra samhällen och det är ett närmande som vi ser med musiken, sången, artisterna och deras framträdanden som bas.

Det finns en förhoppning om ett gemensamt Europa, en öppenhet och en tolerans som är vårt modernas samhälles bas.

Därför blir konflikten så uppenbar mellan den samhälleliga gemenskap som sångerna och melodierna representerar och den konflikt om våra värden som avspeglar sig i en hårdare och mindre poetisk verklighet utanför Globen.

Texter om fred och frihet konfronteras nu med en verklighet som präglas av ett krig som pågår i ett europeiskt land, ett land som tidigare vunnit Eurovisionsschlagerfestivalen, nämligen Ukraina.

En del av Ukraina är ockuperat medan den ryska krigföringen fortsätter i andra delar av landet.

I Ryssland ser vi nu ett samhälle och en stat som utvecklas bortom toleransen och drömmarna om frihet och öppenhet. När den israeliska artisten Hovi Star reste till Moskva för att göra reklam för sitt bidrag stoppades han i passkontrollen. I en tv-intervju efteråt förklarade han varför:

”Folk i Moskva kanske har svårt för personer som jag. Kanske för att jag är homosexuell, kanske för att jag klär mig som jag gör, kanske för att jag har smink. Jag vet inte, men när jag ville komma in i Moskva fick jag problem i passkontrollen. De sa att jag inte fick gå igenom, tittade på mitt pass och rev sönder det. Sedan skrattade de åt mig.”
Det är ett av många uttryck för hur Ryssland i dag allt mer ställer sig vid sidan om det som är det normala europeiska samhället.

Rysslands bidrag ”You are the only one” med Sergej Lazarev är tippad som en möjlig vinnarlåt. Det är ett uttryck för att det ryska samhället på många sätt är en del av det Europa vi har.

Men behandlingen av andra möjliga vinnare, som Hovi Star från Israel, visar också hur Ryssland under Putin har utvecklats från en framväxande demokrati till ett auktoritärt styrt samhälle där inte bara demokratin får ge vika utan också toleransen och öppenheten.
Det är en farlig utveckling som skiljer ut Ryssland från den europeiska gemenskap som kommer till uttryck i kväll i Globen. Den drabbar homosexuella liksom andra som av regimen anses avvika från en tänkt nationalistisk norm.

Det är en del av en politisk utveckling som ser oppositionen som dissidenter och dem som försvarar det öppna samhällets värden som förrädare.

Vi ser hur det kommer till uttryck i våld och i mord på oliktänkande, på journalister och på dem som avslöjar korruption. Oppositionsledare som fängslas, trakasseras och helt sonika mördas hänger samman med en samhällsanda där en homosexuell sångares pass rivs sönder under skratt.

Egentligen borde vi glädjas åt att ett bidrag från Ryssland kan vinna. Det säger något om hur Ryssland skulle kunna vara i Europa. En del av gemensam sång och glädje i fria samhällen som närmar sig varandra inte bara med musiken utan också i ekonomi och politik.

Men tanken på att det ryska samhälle, där pass rivs sönder, oppositionella förföljs, homosexuella hotas, minoritetsgrupper hånas, och där statens makt över media upphäver varje illusion om en fri press, ska vara värd för nästa års europeiska sångfest är inte rolig.
Den säger något om att vi inte får låta sången skyla över det framväxande förtrycket och den styrande maktens aggression mot sina egna medborgare och mot andra länders frihet och fred. Sången ska förena men vi måste samtidigt vara så klarsynta att den inte skyller över det som skiljer det öppna samhällets vänner från dess fiender.

Ryssland har blivit ett land som är farligt för sina egna medborgare och dess grannar. En aldrig så bra schlager får inte få oss att glömma det.

Gunnar Hökmark, europaparlamentariker (M)

Läs hela debattartikeln här