Hoppa till innehåll

Jan Andersson bör förklara sig. Artikel i SvD

Europaparlamentet arbetar med en lag för att bekämpa kriminellas och terroristers penningtvätt. En utgångspunkt är att öka kraven på bland annat banker att kontrollera varifrån pengarna kommer när kriminell verksamhet eller finansiering av terrorism kan misstänkas.
Jan Anderssons socialister (SvD Brännpunkt 26/2) föreslår att högre offentliga tjänstemän, ledande jurister, partitjänstemän och militärer, stats- och regeringschefer samt ledande politiker, deras medarbetare och familjer ska anses speciellt känsliga i samband med penningtvätt och terrorism.

Vid utskottsbehandlingen i Europaparlamentet förlorade socialistgruppen. Andersson påstår därför att jag vill skydda dem som har samröre med maffian.

Men maffian i Italien är utsatt för rättssamhällets granskning och kontroll liksom korruptionsaffärer i Sverige. Anderssons vill däremot att familjemedlemmar till politiker ska kontrolleras särskilt om de öppnar ett bankkonto, inte för att de beter sig misstänkt utan bara för att de är närstående till sådana som mig eller Andersson, eller till statsråd, borgarråd, departementsråd, domare, överstar, med många flera.

Andersson bör förklara varför Anitra Steen ska ses som en potentiell penningtvättare för att hon är gift med Göran Persson, eller varför Anderssons familj ska förutsättas vara terrorister.

För oss med en seriös syn på kampen mot terrorism och penningtvätt, som tror att det finns andra där misstankarna om brott framstår som mer grundade, var det naturligt att avslå Anderssons förslag.