Hoppa till innehåll

Italien behöver euron

[BILD1]Kommer Italien att klara av att stå kvar i euro-zonen utan reformer? Den frågan har nu börjat ställas, senast nu i en rapport från Centre for European Reform som refereras ibland annat Business Week Frågan kunde hellre ställas om Italien kan klara sin levnadsstandard utan reformer, därför att det är det som det handlar om.

Drömmen att kunna devalvera vore nämligen ingen lösning för Italien, något som också framkommer i artikeln trots tron på vad en devalvering skulle innebära. En devalvering i Italien skulle nämligen, tror rapportförfattaren, med viss rätta, utlösa motåtgärder gentemot Italien. Så i slutändan skulle man bli av med sin nuvarande valuta, få kraftigt sänkta löner, kraftigt höjd utlandsskuld och fortfarande vara utan reformer. Det är att sälja både smöret, mjölken och brödet och tappa pengarna.

Samtidigt säger detta något om det goda som eurozonen faktiskt har inneburit. Handeln har ökat, den yttre ramen har gett stabilitet och rekordlåg ränta samtidigt som reformbehovet inte skyls av politiska beslut som sänker medborgarnas löner utan att de vet om det. Ett Europa i dag vore fyllt av de motåtgärder som rapportförfattarna spekulerar i, skyddstullar, hinder för den inre marknaden och minskad handel. Det är svårt att se hur vänner av marknadsekonomi skulle kunna se det som en framgång.