Hoppa till innehåll

Iran får inte vinna genom att hota

Det tillhör världens just nu farligaste skeenden men har likväl en begränsad uppmärksamhet. BBC rapporterar i denna länk om att Iran inte ger upp kraven på att kunna anrika uran. Det är självfallet allvarligt. Lika allvarligt är att Iran också hävdar att man kommer att ignorera IAEA och påbörja full upparbetning om frågan om Irans brott mot icke-spridningsavtalet förs till Förenta Nationernas säkerhetsråd.

Det är säkert sant att en diskussion om frågan i säkerhetsrådet inte löser problemen, och det är säkert sant att den iranska regimen kommer att göra allt för att straffa en omvärld som agerar så som den enligt reglerna bör göra.

Men om man inte gör det kommer de iranska ledarna kunna konstatera att världssamfundet viker sig när man hotar. Det kommer inte leda till färre hot. Och det kommer att leda till att världssamfundet förlorar i auktoritet och förtroende. Det är värre. Då har FN spelat ut sin roll i denna fråga.

Det är snarare ett bredare perspektiv på Iran som följs. Problemet med Iran inskränker sig inte till anrikning av uran utan av att man stöder terrorism, finansierar självmordsbombare, sprider hat och antisemitism samtidigt som man utvecklar missiler för att med kärnvapen kunna nå mål långt bort. Det är en utveckling som världssamfundet måste reagera på, annars har det upphört att fungera med de följder det kommer att få.