Så blev det samlade paketet i telekom rätt bra. Det som glöms bort just nu är det faktum att dagens beslut efter många våndor och diskussioner driver på liberaliseringen av telekom och bredband. Den så kallade local loop eller om man så vill tillgången till nätet för olika operatörer blir nu öppen för konkurrens. Ändringsförslag som jag la för ett halvår sedan har nu blivit till parlamentets beslut. Det är tveklöst en av de stora marknadsreformerna som går rakt in i de debatter som har präglat konkurrenternas förhållande till Telia när det gäller bredbandskonkurrensen. Det är en stor marknadsreform.
På motsvarande sätt har kravet på att underlätta för konkurrenter att dra ledningar lett till att vi nu står inför ökad konkurrens. Och så har parlamentet röstat för de förslag som jag och andra har drivit när det gäller att få en konkurrens om fördelningen av den digitala dividenden i alla olika delar av spektrumet. Det är en fråga som om detta präglar den kommande harmoniseringen kommer ge oss nya tjänster och mobilt bredband i former som vi inte har sett förut. Det var inte så självklart som det kan låta eftersom inte minst de gamla TV-bolagen slogs för att få behålla hela det frigjorda utrymmet.
Och så fick vi också ett paket som innebär en balans mellan skyddet av upphovsrätt med integritet och en klar uppdelning av vad som är det offentligas ansvar och rättssystemets ansvar i förhållande till enskilda aktörers. Det är nu ingen tvekan om att ingen annan än rättsväsendet institutioner ska svara för rättskipning.
Frågan om filtrering och gradvis respons föll för övrigt bort redan i juli, på en båt i Seine för övrigt. Det fanns inget förslag om vare sig filtrering eller avstängning i de kompromisser som vår partigrupp efter en betydande debatt i går sa ja till, däremot klargörande att det ska vara rättsliga instanser som har det rättsliga ansvaret, med bakslag för franska propåer om att antyda en annan rollfördelning och med stöd för texter som klargjorde vad som bör gälla i form av rättsligt ansvar, operatörers roll och den enskildes rättigheter.
Utan det beslutet hade det mesta kommit att se annorlunda ut idag. I detta har vi svenska moderater varit pådrivande, både för frågan som sådan och för att till slut få till stånd ett beslut som ledde till att de fransk/tyska ändringsförslagen drogs tillbaka utan att ens voteras samtidigt som andra förslag gick igenom. Det är ett långsiktigt fotarbete som i det här fallet Christofer Fjellner och undertecknad har ägnat sig åt, för att driva på och för att få samman en balanserad lösning som kunde vinna gruppens stöd, och därmed parlamentets majoritet. Den lösningen gav inte utrymme för några förslag om intrång i integritet och den enskildes rätt.
För övrigt föll förslagen om kontroll av bloggare i den så kallade Miko-rapporten bort genom vår kritik. När vår grupp beslutade att rösta nej till rapporten som den såg ut ströks förslagen om reglering av bloggeri.