Hoppa till innehåll

Inga nya vägar för Sahlin och stopp på Obamas

En av de mer dramatiska scenförändringarna i politiken är de bakslag som nu drabbar Barack Obama, nu senast den demokratiska förlusten i Massachusetts. Det innebär att Obama förlorar nödvändig majoritet i senaten men är framförallt ett uttryck för mycket snabbt sjunkande opinionssiffror. Det kommer att påverka genomförandet av en hälsoreform men också hans utrymme att agera internationellt. Den starke president som med ett stort folkligt mandat såg möjlighet att bryta nya vägar har haft problem med att bryta dem och möter nu ett större motstånd än vad många tidigare amerikanska presidenter har haft.

Under morgonen har jag diskuterat det östliga partnerskapets betydelse med polsk television, för att sedan diskutera läget för kommissionsutfrågningarna och parlamentets villkor för godkännande, någon liten kontorstid då jag han förstå att Mona Sahlin inte alls vill bryta nya vägar utan inte vill något alls för att vara i takt med den värld som finns ikring oss. Hon lever uppenbarligen i tron att vi kommer i kapp med andra delar av världens ekonomiska utveckling och ökade konkurrenskraft genom att höja procenten i ersättning för att vara i sjukfrånvaro. Så är det inte, snarare underminerar hon både pensioner och sjukersättningar genom en politik som leder till färre anställda och fler arbetstagare som riskerar att befinna sig i samma position som de SAAB anställda i dag.

Nu under förmiddagen korta diskussioner med europeiska organisationer för investeringsfonder och strax därefter motsvarande för banker, för att sedan tugga mig igenom ändringsförslag för finansiell lagstiftning och före voteringarna klockan 12 gå igenom med den kroatiske ambassadören status på utvecklingen i Kroatien.