Hoppa till innehåll

Inför kommande förhandlingarna om unionens radiospektrumpolitik

En morgon i Bryssel med möte med det ungerska ordförandeskapet om läget inför de kommande förhandlingarna om unionens radiospektrumpolitik. Under min diskussion med Zsolt Nyitrai, den ungerske ministern för telekomfrågor underströk jag några av de viktigaste frågorna som förhandlingarna måste lösa, och där rådet måste visa öppenhet.

Allra först gäller att vi inte förlorar tid när det gäller att öppna upp det så kallade 800- bandet. Det är där mer och mer av den mobila datatrafiken kommer att utvecklas och det är där Europa måste vara snabb framme i att ge de bästa möjligheterna vad gäller hastighet och kapacitet.

Vidare måste vi vara tydliga med det övergripande målet, att vi tillsammans genom en europeiskt samordnad politik ska kunna skapa de överlägset bästa förutsättningarna för mobila bredband och datatjänster. Det är i sin tur en förutsättning för att vi ska kunna bli ledande, som Europa var under 90- talet, när det gäller alla de tjänster som växer fram kring internet och som i grunden förändrar både ekonomins och politikens logik. Det är genom den snabbaste utvecklingen av europeiska tjänster som vi skapar en dynamisk inre marknad i Europa.

Och så måste vi inför kommande framtida steg ha en öppenhet för att skapa än större utrymme för mobila datatjänster.Därför vill jag ha ett öppet system för att redovisa hur frekvenser idag används i medlemsstaterna. Men jag vill också att vi nu skapar handlingsfrihet för att om några år öppna upp även det viktiga 700- bandet som liksom 800- bandet är so gjort för mobila bredbandstjänster, med lång räckvidd och genomträngning i bebyggelse.

I morgon har vi en första informell trialog mellan kommission, parlament och ordförandeskapet för rådet med deltagande av både ungerske ministern och den pågående polske. Då sitter jag i Stockholm via videolänk, därmed visar vi att det digitala samhället ger möjligheter som överflugnas avstånd. Och i dag och i morgon blir det motsvarande diskussioner på svensk grund.