Hoppa till innehåll

I Sarajevo

[BILD1]Under förmiddagen har vi diskuterat med (på bilden en av Sarajevos moskéer) chefsförhandlarna för Bosnien – Hercegovina och Serbien den pågående processen för att utvecklas till kandidatländer. Det är en påminnelse om hur mycket tekniskt hantverk som ligger till grund för ett medlemskap i form av gemensam lagstiftning och gemensamma regelverk. Allt ifrån fristående konkurrensmyndigheter, upphandlingsregler och medialagstiftning. Jag tror det är svårt att överskatta vilken betydelse allt detta har för förändringen och moderniseringen av samhällen som vilar på en gammal kommunistisk grund, och dessförinnan på en gammaldags byråkrati från det förra seklets början.

Men diskussionen visar också att det trots de många problemen som finns på Balkan, som helt säkert kan komma att stoppa processen om inte klokheten får styra, sker en utveckling som är fantastisk för människorna här och som är bra för Europa. EU-motståndarnas dröm om ett Europa utan EU blir tydligt en mardröm här där behovet av samarbete är så uppenbart och hoten så tydliga.

Via webben har jag sett att en ivrig person vid namn Thomas Bodström har varit angelägen att tala om vad som kommer att hända med den nuvarande rikspolischefen. Det blir lite anmärkningsvärt när en tidigare justitieminister och justitieutskottets ordförande springer benen av sig för att sprida information som han anser sig ha i en personfråga som inte är hans bord och som inte handlar om politik utan bara just skvaller, rätt eller fel. Löjeväckande blir det när han dessutom vill ge sken av att de problem som han anser sig känna till mer än andra har uppstått bara plötsligt under det senaste året på grund av att hans efterträdare inte styr polisen, som han uttrycker det.

Nu är det inte justitieministerns ansvar att styra polisen. Däremot att medverka till att den har goda resurser och bra förutsättningar samt tydliga direktiv för sin verksamhet. I den delen har Thomas Bodström haft ansvaret fram till för lite mer än ett år sedan, vilket borde ha lett till något mindre pratsjuka.