Hoppa till innehåll

I Haparanda möts EU

[BILD1]Under dagen besökte jag Haparanda – med möte med alliansens partier, Europaparlamentarikern Anna Ibrisagic och riksdagsmannen Krister Hammarberg – och gjorde också en utflykt till finska Kemi på andra sidan Torne älv.

I Kemi finns ett sjukhus med BB, kirurgi, intensivvård och psykiatriavdelning och som är det som är närmast Haparanda. På den svenska sidan får man åka 6 mil eller 12 mil beroende på vad det gäller till närmaste sjukhus. Så är det att vara en gränsstad. Man ligger precis vid gränsen.

Det är också Haparandas historia. Så kom den till som en handelsstad i mitten av 1800-talet. [BILD4]Och under första världskriget kom anrika Haparanda stadshotell att bli samlingsplats för internationella äventyrare, mer eller mindre seriösa handelsmän, spioner, militärer och personer i landsflykt. Här mötte Västeuropa Ryssland och kontaktvägarna längre bort än så, till Persien och Kina. Det ryska imperiet som då omfattade Finland bar långt.

Det var också här krigsfångar växlades ut. I Haparanda hamnade turkar, tyskar och bosnier som blev krigsfångar och växlades ut via Röda Korset längs de järnvägsspår som möttes här, mellan öst och väst.

I dag är Haparanda tillsammans med Torne en länk över landsgräns förenade av EU. Här öppnar IKEA och en stor marknadsplats inom kort som kommer ha en kundkrets från Luleå till finska Rovaniemi. Harparanda är på väg att på nytt bli den handelsplats som binder samman, och som inte bara lider av nackdelen att ligga där Sverige slutar och utlandet börjar på andra sidan gränsen. Så binder EU regioner och människor samman i all enkelhet. Och det är i Haparanda som Sverige gränsar närmast till Eurozonen.

[BILD2]Lite förvånad blev jag när direktören för sjukhuset i Kemi på klingande finlandssvenska redovisade det senaste årets investeringar i euro och undrade varför hon översatte till denna valuta tills det slog mig att detta är Finlands valuta som de delar med den största delen av övriga EU.

Och EU borde nu kunna leda till att man kan ha sjukvård över gränserna. Det skulle vara bra för Haparandaborna, för sjukvårdens utveckling, för sjukhuset i Kemi och för regionen som därmed kan slå vakt om en bättre sjukvård. De som hindrar är de som tror att gränser gör livet bättre. Den svenska motståndsrörelse mot förändring som kallas socialdemokrati. Och dem som i EU inte tycker att den fria rörligheten ska omfatta sjukvård och sjuka människor.