Hoppa till innehåll

I en stad där kriget satt sina spår

En dag som har handlat om förberedelser inför det gemensamma parlamentariska mötet i Dubrovnik, för att mellan företrädare för det kroatiska parlamentet tillsammans med dess regering och Europaparlamentet diskutera medlemsförhandlingarna. En rundvandring med värdarna påminde om när Kroatien var i krig, Dubrovnik under belägring och artilleri- och stridsvagnseld, när Sant Nikolas dagen den 6 december blev startdagen för ett krig som kostade tusentals människoliv och förstörde en kulturstads viktigaste byggnader.

Några möten med kroatiska media för att påminna om hur snabbt processen har gått, även om det i slutändan av förhandlingar alltid återstår det besvärligaste, diskussioner med kroatiska vänner om hur vi bäst kan nå slutmålet och vad som är rimliga krav på förhandlingarnas slutförande, där jag vill undvika att man lägger hoppat till en viss datum istället för att lägga det till förmågan att fullfölja alla de reformer som är på gång.

På andra sidan bergen ligger här Bosnien-Herzegovina, som slits sönder av gamla tiders motsättningar. Ett kroatiskt medlemskap skagar en större gemenskap som även för bosniers del innebär ett ramverk som det är lättare att samverka inom. Det kroatiska medlemskapet kommer visa på en konkret väg ut ur gamla motsättningar.

Det är viktigt att komma ihåg vad de stora målen handlar om. Det är fred och säkerhet, så är det fortfarande och det är lätt att bli påmind om här efter en rundvandring i en stad som inte för så länge sedan drabbades av bomber och granater, liksom en öppenhet för alla medborgare över Europas gränser. Det kan vara viktigt när ekonomiska klyftor skapar nya motsättningar eller när nationalistiska agendor leder till inskränkthet och dumhet. Det är aldrig dumt att vilja bekämpa brottslighet, det har bland annat den kroatiska regeringen visat att man kan göra med bestämdhet, men det är dumt att tro att det kan göras genom att skapa nya gränser som motverkar för Europa att bli ett öppet samhälle. Brottslighet ska bekämpas genom åtgärder som riktar sig mot brottslingar, inte genom kontroller som riktar sig mot medborgarna i allmänhet.

I morgon börjar vi med ett möte med EU-representationen här i Kroatien, därefter blir det studenter och näringsliv. Och sedan det formella mötet från eftermiddagen till tisdag lunch. Då hoppas jag vi ska kunna ha skäl att vara tydliga när det gäller kraven på ett snabbt slutförande av förhandlingarna.