EU:s kärna, grundidé och huvudsakliga raison d’être är fred. Många tycker att det numera är en löjeväckande poäng att göra, mitt i krisen och bland allt byråkratiskt övernit. Det sägs att föreställningen om att Tyskland skulle invadera Frankrike är så absurd att argumentet har förlorat sin bäring. Men idéns absurditet är vårt bästa betyg.
Vi har uppnått målet, om att göra ett krig mellan Europas stater så otänkbart att tanken till och med får oss att dra på smilbanden.
I det forna Jugoslavien skrattar de dock inte åt tanken på krig. I stället påminner massgravar, kulhål och koncentrationsläger om det etniska hatets fruktansvärt destruktiva kraft. Det var bara 20 år sedan hundratusentals människor slaktades där. Och spåren lever kvar i vår tid, i form av hat, motsättningar, misstänksamhet, korruption och organiserad brottslighet.
Därför är det så positivt att även denna del av vår världsdel har gjort enorma framsteg, att även länder som en gång var delar av Jugoslavien integreras i Europas politiska och ekonomiska strukturer. Slovenien gick som första förre detta jugoslavisk republik med i EU redan 2004. Idag blir Kroatien medlem i EU.
De senaste fyra åren har jag varit ordförande i Europaparlamentets delegation för Kroatien. Tillsammans med grannlandet Slovenien som är med sedan 2004 gör man nu en del av Västra Balkan till en del av det moderna Europa.
Kroatien är en påminnelse om krigets vansinne och om att vansinnet aldrig kan uteslutas. Men efter ett decennium av reformer är Kroatien en påminnelse om utvidgningens betydelse för fred, demokrati och frihet. Att Europeiska unionen även i den ekonomiska krisens tid kan förverkliga värden som vi lätt tar för självklara tills vi ser när de krossas.
Samtidigt som vi idag välkomnar och gläds åt att Kroatien nu är en del av EU måste blickarna vändas mot Serbien, Montenegro, Bosnien, Makedonien, Albanien och Kosovo. Inte för att de ska eller kan bli medlemmar i morgon eller nästa år utan för att Kroatien och EU visar att utvidgningsprocessen kan stärka freden, rättsstaten och friheten redan i dag, att tolerans, en fri ekonomi och öppenhet kan förändra länder och överbygga konflikter.”
Gunnar Hökmark
Gunnar Hökmark är vice ordförande i Europaparlamentets största partigrupp och är ordförande för parlamentets Kroatiendelegation.