Hoppa till innehåll

Hot mot öppet Europa- Artikel Helsigborgs Dagblad

  • av

Europas problem beror vare sig på tjecker, rumäner eller bulgarer i Storbritannien, polska rörmokare i Frankrike eller lettiska byggnadsarbetare i Sverige. I Storbritannien har den brittiska ekonomin vunnit genom den fria rörligheten. Frankrike skulle behöva fler rörmokare från andra länder. Och i Sverige har vi fått viktiga tillskott till den svenska arbetsmarknaden. Föreställningen om problembilden är fel och borde inte tillåtas vara utgångspunkt för debatten.

Det växande stödet för främlingsfientliga politiska rörelser och partier i Europa är allvarligt. Det hotar att riva isär ett Europa som i dag står stabilare i säkerhet och fred än under någon tidigare generation samtidigt som det riskerar att underminera våra förutsättningar för tillväxt och jobb. Vi ser nu hur den fria rörligheten inom EU, som är en central del av ett öppet och dynamiskt Europa, hotas genom den agenda som dessa grupper söker etablera. 

Det är en sak att de främlingsfientliga grupperna tycker så. De definierar sig ju själva genom att dela in människor i ”vi” och ”dom”. Och där ”dom” alltid blir problemets kärna, inte bristerna i det egna samhället. ”Dom” får skulden för det mesta, även det som inte hänt. 

Men mer allvarligt är när de seriösa politiska partierna accepterar att misstänksamheten, ryktena och skrönorna blir till politikens utgångspunkter och får sätta agenda för den politiska debatten.

Socialdemokraternas skrämselpropaganda om invandrare som skulle översvämma Sverige och dumpa löner var falsk. En löneskillnad på 6 procent visar att utländska arbetstagare håller sig inom spannet för svenska löner. Men än mer avslöjande för den socialdemokratiska skrämselpropagandan är att Sverige med vår öppenhet haft en positiv reallöneutveckling alltsedan 2004. Det blev ingen lönedumpning.

De kvalificerade studier som har gjorts visar just detta. Ändå är det så många som vill tro något annat.

När skrämselpropagandan har visat sig vara fel gång efter gång borde vi sluta debattera hur vi ska motverka de problem som vi inte har eftersom det hela tiden riktar sig mot den fria rörligheten. Att göra det svårare att komma till Sverige, att göra det svårare att få ett jobb här, att hindra dem som kommer från ett annat land att konkurrera med sina fördelar inom ramen för de regler som gäller för den fria rörligheten.

Främlingsfientlighet och nationalism ska motverkas genom att dess felaktiga föreställningar bekämpas, inte genom att man gör deras problem till sitt och allas.

 Gunnar Hökmark,

Ledamot av Europaparlamentet och Moderaternas förstanamn vid årets Europaval

Etiketter: