Hoppa till innehåll

Hökmark: Nu börjar vi avskaffandet av dataroaming

– Gårdagens godkännande av EU:s nya roamingreglering innebär att mitt förslag om ”lokal utbrytning” blir verklighet från och med den 1/7 2014. Det innebär i praktiken att vi lämnar skyhöga kostnader för Internetsurf bakom oss. Det är avgörande för Europas utveckling som tjänste- och kunskapsekonomi och jag är glad att jag fått medlemsstaterna och Europaparlamentets stöd.

Det säger Gunnar Hökmark, vice ordförande för Europaparlamentets största partigrupp, EPP-gruppen, sedan Europaparlamentet kommit överens med rådet om EU:s nya roamingreglering.

– Mitt förslag om ”lokal utbrytning” är en strukturell reform som öppnar nya och framförallt billigare sätt att använda en smartphone eller Ipad i utlandet. Konsumenter och företag ges nu möjlighet att koppla upp sig direkt via lokala nät i utlandet, utan att behöva betala höga roamingkostnader via sin hemmaleverantör. Dessa WiFi-liknande alternativ kommer att förändra roamingmarknaden i grunden, skapa en bättre fungerande konkurrens och göra prisregleringar för datatrafik överflödiga, säger Gunnar Hökmark.

– Det är bra att överenskommelsen även ger konsumenter rätt att teckna ett separat roamingkontrakt med en alternativ leverantör, samtidigt som man behåller sitt telefonnummer och sin hemmaleverantör, avslutar Gunnar Hökmark