Hoppa till innehåll

Hökmark: Kroatiens medlemskap i EU innebär att Europa blir säkrare och tryggare på Västra Balkan

  • av

Kroatiens medlemskap i EU innebär att Europa blir säkrare och tryggare på Västra Balkan. Utvidgningen innebär att demokrati och rättsstat nu får en stark förankring i den del av Europa som under 1990-talet präglades av krig och etnisk rensning.

Det är en framgång för Europa att grunderna för fredlig samlevnad blir starkare där de var som mest hotade i modern tid. Det säger Gunnar Hökmark, vice ordförande i Europaparlaments största partigrupp i Europaparlamentet och ordförande för parlamentets Kroatiendelegation.

Nu läggs grunden för en normal samhällsutveckling även i de andra länderna på Västra Balkan. När förhandlingarna inleds med länder som Serbien sätts ett mönster som bryter mot gamla tiders motsättningar. Det är ett framsteg för hela Europa.

Under förhandlingsprocessen har Kroatien blivit ett bättre land och EU har visat sig kunna stärka demokrati och frihet. Dagens medlemskap är ett uttryck för Europeiska Unionens allra viktigaste styrka, att lägga grunden för ett öppet Europa, säger Hökmark.

Etiketter: