Hoppa till innehåll

Hökmark i Expressen: Stoppa S maktöverföring av välfärd till Bryssel

  • av

Svenskars vardag och välfärd ska inte bli en kompromiss mellan olika politiska grupperingar i Europaparlamentet. Det ska vi bestämma över helt själva, skriver Gunnar Hökmark i Expressen.

Föräldrar i Sverige riskerar nu att få bestämma ännu mindre över sin egen föräldraledighet. Men den här gången kommer förslaget om att kvotera fler månader inte från svenska politiker, utan från EU. 

Det är en del av de Socialdemokraternas nya linje där den svenska regeringen har blivit pådrivande för att flytta makt över svensk välfärd till Bryssel. Nu behöver Sverige dra i nödbromsen innan det är för sent.

Statsminister Stefan Löfven har gått i täten för att flytta makt över välfärdsfrågor från Sverige till EU. Han har sagt sig vilja skapa ett ”socialt Europa” där alla EU:s medlemsländer ska samlas inom samma box av sociala rättigheter. Kvoterad pappaledighet är ett steg på den vägen och krav på EU-lagstiftning inom flera områden stöds aktivt av de svenska socialdemokraterna.

I Bryssel har Socialdemokraterna varit tydliga att det är vad de vill. I Europaparlamentet har de flera gånger röstat för att flytta makt från Sveriges riksdag till EU. Tidigare i år röstade de svart på vitt för att EU-kommissionen ska lägga fram förslag till gemensam social politik med krav på ”konkreta och specifika verktyg (lagstiftning, mekanismer för politikutformning och finansiella instrument)”. Gårdagens förslag på kvoterad föräldraledighet är ett steg i just den riktningen.

Men nu försöker de vifta bort sin politik. Marita Ulvskog påstod i Studio Ett (26/4) att det som presenterades i går är “ett debattinlägg från Kommissionen” och att det inte är något som EU beslutar om genom att “Juncker skickar ut ett papper”. Det är fel.

Det som presenterades i går är inte bara ett papper. Det är ett förslag till ett direktiv som detaljreglering hur föräldraförsäkringen ska se ut. Det handlar om lagstiftning som flyttar makt från Sveriges riksdag till EU. Det borde inte heller komma som en chock för Marita Ulvskog givet att Socialdemokraterna i Bryssel har röstat för just detta. Antingen vet socialdemokraterna inte vad de gör eller så vet de det men vill inte stå för det.

Den svenska föräldraledigheten ska inte regleras av EU. Det ska vi bestämma över i Sverige och ingen annanstans. Och det gäller all annan familjepolitik och välfärdspolitik också. 

Det har länge varit den svenska linjen från partier över blockgränserna. Men nu driver alltså de svenska socialdemokraterna på för att flytta det här till EU-nivå. Det behöver stoppas: människors i Sveriges vardag och välfärd ska inte bli en kompromiss mellan olika politiska grupperingar i Europaparlamentet eller olika länder. Det ska vi bestämma över helt själva.

Det är fel att kvotera föräldraförsäkringen men det är än mer fel att vilja kvotera den från Bryssel. Det kommer också att skapa splittring inom EU. Människor varken här i Sverige eller i Polen eller i Spanien vill centralisera dessa beslut.

Stefan Löfven har varken en majoritet i riksdagen eller av svenska folket bakom sig för den linje han nu företräder. Trots det har Socialdemokraternas politik nu blivit att föra makt över välfärden till EU. Det är dålig för välfärden och det dåligt för EU som finns till för att möta våra stora gemensamma utmaningar. Med tanke på att det inte finns stöd i riksdagen för det här är det där det ska stoppas.

Gunnar Hökmark (M)

Europaparlamentariker