Hoppa till innehåll

Hökmark får pris av Förintelsens överlevande – intervju i DN

  • av

EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) fick ta emot ett pris för sitt hängivna arbete mot antisemitism och rasism vid minnesstunden för Förintelsen.

– Jag känner mig hedrad och rörd, det här är den finaste utmärkelse man kan få, säger Gunnar Hökmark.

I de tidiga tonåren läste Gunnar Hökmark mycket om Förintelsen. Han bodde i Ystad, dit människor på flykt kommit i båtar. Konsekvenserna av vad som händer när rättvisa och frihet sätts ur spel och ondskans krafter kan styra blev den starkaste drivkraften när Gunnar Högmark blev politiskt aktiv.

Engagemanget mot antisemitisk har bara blivit starkare under åren. Han berättar om minnen från ett i besök i Auschwitz, som gjorde starka intryck.

– Nära den stora entrén tar järnvägsspåren slut, och det var verkligen en slutpunkt. Allting som hände därifrån gick i fel riktning, säger Gunnar Hökmark.

Han minns också den överlevande kvinnan som berättar hur hon som tolvåring knuffades ned från en spång i ett dike med avföring. Lägervakten gjorde det utan anledning och en medfånge rusade fram och drog upp henne trots att han riskerade sitt liv. En liten händelse, som för Gunnar Hökmark säger mycket om ondska och godhet.

Förra året var Gunnar Hökmark en av initiativtagarna till en konferens om hur de europeiska länderna kan agera för att judar ska få tillbaka egendomar som stals från dem under andra världskriget. 47 länder har undertecknat ett avtal om att så ska ske, men flera länder har inte omsatt avtalet i handling. Tiden håller på att rinna ut, Förintelsens överlevare är gamla.

–Det handlar om att skapa rättvisa för dem som utsatts för orättvisor. Samtidigt handlar det om en långsiktig upprättelse av det europeiska samhället, säger Gunnar Hökmark.

Enligt Gunnar Hökmark är det akut att aktivt värna om rättvisa och rättigheter i dagens Europa. Han talar om en kartell av auktoritära ledare som Putin, Orban, Erdogan och Trump som ett hot mot demokratin.

– När ledare vill låta makten styra över rätten måste vi som är demokrater bilda en allians. Och varje människa har ett ansvar att se var gränserna går.

Priset på 10.000 kronor delades ut av Föreningen Förintelsens Överlevande. Gunnar Hökmark planerar att använda pengarna så att fler ska få möjlighet att besöka ska använda pengarna för att fler ska få möjlighet att besöka Auschwitz.

(Foto: Anette Nantell)