Hoppa till innehåll

Höga skatter ger höga priser

Regeringen bortser från att inte bara momsen utan de höga skatterna som sådana driver upp de svenska priserna. Regeringen verkar medvetet glömma bort sitt eget ansvar för de höga svenska priserna. Det säger moderaternas ekonomisk-politiske talesman Gunnar Hökmark i en kommentar till den svenska och brittiska regeringens presentation av prisjämförelser.
När Leif Pagrotsky uttalar sig för ökad konkurrens har han helt rätt. Ökad konkurrens kan ge både bättre och billigare utbud. Mot den bakgrunden är det förvånande att regeringen själv aktivt motarbetar konkurrens inom våra viktigaste välfärdstjänster som sjukvård och skola. Sverige är världens högst beskattade samhälle men vi har inte världens bästa sjukvård och skola.
Men Pagrotsky glömmer också att en viktig del i den nya konkurrens som växer fram är skillnaden i skattetryck i olika länder. Det är inte bara konsumenter som kan välja mellan olika affärer. Konsumenter kan i dag också välja mellan att handla i olika länder och olika länder har skilda prisbilder också på grund av beskattningen av arbete och företagande.
När regeringen låtsas som att de höga svenska skatterna inte påverkar prisbildningen glömmer man medvetet den del av priserna där man inte bara själv har ett ansvar utan också skulle kunna göra något åt problemet, säger Hökmark.