Hoppa till innehåll

Historiska idealiserar självmordsbombare

Det är fullkomligt obegripligt och skamligt att Historiska museet medverkar till att idealisera självmordsbombare. Uppenbarligen begriper inte vare sig Historiska museet eller konstnärerna att självmordsterror bygger på föreställningen att det är legitimt och beundransvärt att döda judiska människor. Det säger Gunnar Hökmark, riksdagsman och ordförande i Samfundet Sverige-Israel.

Det är bara en likgiltighet inför judiska människors liv och en uppfattning att mördande av israeliska medborgare kan ses som en form av opinionsbildning som kan leda Historiska Museet till en sådan utställning.

Det faktum att museet gör denna utställning under temat ”Making Differences” inför regeringens förintelsekonferens understryker både idealiseringen av självmordsbombare och att man inte kan dra gränsen för vad respekten för människoliv kräver. Om detta beror på att det är judar som terrorn drabbar är det uppenbart att Historiska museets ledning inte förstår vår historia. Historiska Museet bör be om ursäkt för sin omdömeslöshet, säger Hökmark.