Hoppa till innehåll

Hillary och bilar

När Hillary [BILD1]Clinton senare i dag ger upp sin kandidatur gör hon det till slut i förhoppningen om att bli vice-presidentkandidat. Så blir det nog inte, av det skälet att viljan att ena demokraterna från Obamas sida inte räcker för att ta ett beslut som skulle försvåra kampanjen, av det enkla skälet att en Obama/ Clinton kandidatur skulle förstärka de två kandidaternas svaga sidor.
Det finns skäl att nu låta försvarsfrågan gå in i en annan takt med en diskussion kring säkerhetspolitiskt läge och möjliga hotbilder som prioriterad fråga framför frågorna om vad som ska läggas ner, var och vad. Brittiska Guardian resonerar om detta. Vi kommer få se en kampanj som står mellan McCain och Obama och utan någon Clinton. Obamas svåra fråga är hur det ska förenas med att ge Hillary Clinton en uppskattning som bidrar till att hon och hennes supporters sluter upp bakom honom.

I Europaparlamentet är det andra frågor som just nu står i fokus. Nu under förmiddagen leder jag en hearing om bilar och CO2 utsläpp, med bland annat diskussion om bioetanols betydelse för att uppnå en bättre bilpark. För svensk del är det inte ointressant att både SAAB och Volvo är ledande när det gäller bioetanolbilar. Det kan bidra till en nyttig konkurrens med mindre efterfrågan på olja och mer på bioetanol, vilket i sin tur leder till mer uppodlade arealer runt om i världen, vilket i sig är bra för klimatfrågan. I går la jag också ett antal ändringsförslag med denna inriktning.

Morgonen ägnades för min del åt frukostdebatt kring spektrumpolitik där min utgångspunkt var min rapport om den digitala dividenden, som kan läsas på hemsidan.

Till lunch blir det, efter votering i kammaren, möte med Östersjönätverket och därefter röstning i industriutskottet om unbundling, än en gång, vilket är ett uttryck för hur känslig denna fråga har blivit för tyskar och fransmän som inte riktigt vill acceptera tidigare resultat.