Hoppa till innehåll

Hellre import av olja än export av el

En rödgrön regering kommer att prioritera kärnkraftsavveckling framför en avveckling av koldioxidutsläpp. Det är det enkla beskedet när Petter Eriksson intervjuades i Ekot i dag på morgonen.

Ett framtida elöverskott, säger han, ska användas till att avveckla kärnkraftsreaktorer. Nu finns det och kommer det inte att finnas något elöverskott eftersom efterfrågan på el i hela Europa är mycket stor, inte minst el som produceras utan koldioxidbaserade bränslen. Tanken på ett elöverskott bygger på föreställningen att vi planerar och producerar el bara för svenska behov. Det är som om vi skulle producera bilar, skogsråvaror och cellulosa bara för svenska behov utifrån en central planering. Den tiden är som väl är förbi.

Med kärnkraften har vi möjlighet att producera el till låga priser och även exportera. Det bidrar till hela Europas energiförsörjning, på samma sätt som vår import av olja bidrar till vår energiförsörjning. Men Miljöpartiet föredrar att vi importerar olja framför att exportera el. Det är befängt om man samtidigt vill vara trovärdig i klimatfrågan.