Hedh fel ute – vi har tagit avstånd – artikel i Aftonbladet

  • av

REPLIK från (M): Orbans uttalanden är oacceptabla – men S blundar för korruptionen i Rumänien och Bulgarien

När Ungerns premiärminister Viktor Orban säger att Ungern bör lämna den liberala demokratin bakom sig och nämner länder som Turkiet, Kina och Ryssland som föredömen när det gäller att hävda sig i den internationella konkurrensen är det både obegripligt och oacceptabelt.
Oacceptabelt eftersom den liberala demokratin är grunden för det moderna civiliserade samhället med dess mångfald av tankar och val för varje enskild medborgare och för demokratin som institution.

Anna Hedh har helt rätt i att det kräver reaktioner och svar. Hon har däremot helt fel när hon säger att vi moderater inte har reagerat.
Jag har mycket tydligt klargjort, också inför EPP, att det som sades i Orbans tal inför ungerska minoritetsgrupper i Rumänien är oacceptabelt och Fredrik Reinfeldt klargjorde senast efter regeringens senaste torsdagssammanträde samma uppfattning.
Kanske menar Orban något annat med liberal demokrati än vad jag och Anna Hedh menar. Likväl är det en oacceptabel tanke att säga sig vilja lämna den bakom sig till förmån för en nationell värdegrund. Demokratin är en nationell värdegrund för samtliga medlemsstater i EU Det gör också att frågan om vad han har sagt och vad han menar, liksom vad konsekvenserna av detta är, är en fråga som har större bredd än europeiska partigruppers arbete.
För min del är det likgiltigt vilken partigrupp någon som säger det Orban uppenbarligen har sagt tillhör. Det är lika oacceptabelt oavsett.

Inte minst för att vi ser en skymning i debatten om det öppna samhället. Det kan vara värt att se och ta på allvar också i länder som Bulgarien där regeringen har tillåtit långtgående politisk korruption de facto urholka demokratin, med hjälp av det extrema Attack-partiet samtidigt som motsvarande skett och har skett i Rumänien, i båda länderna med en politik mot romer som är uttalat exkluderande och bör fördömas i alla avseenden.
Om detta har svenska socialdemokrater tigit liksom Anna Hedh nu gör. Det handlar nämligen om socialdemokratiska regeringar.
Orbans uttalande som premiärminister i ett EU-land är oacceptabelt och kräver sina reaktioner. Men värnet av demokratin kräver att man reagerar oavsett partifärg på dem som vinglar längs dess gränser. Det ökar styrkan i det vi säger. Och Orban kommer att tvingas förklara sig.

Gunnar Hökmark (M)
Delegationsledare i Europaparlamentet

Publicerad i Aftonbladet den 2 augusti 2014