Hoppa till innehåll

Handelskrig drabbar alla men USA mest

När Putin presenterade en mer aggressiv kärnvapenpolitik, riktad mot USA blev svaret från Trump att han vill inleda handelskrig mot sina allierade. Det är främst Kanada, Sydkorea och EU som drabbas av stål- och aluminiumtullarna, förutom den amerikanska industrin som på grund av högre kostnader för stål och aluminium förlorar konkurrenskraft. Den triumfatoriska tonen att handelskrig är lätt att vinna ska dessutom ställas mot att den amerikanska administrationen gör mycket litet för att möta rysk påverkanspolitik via cyberattacker och desinformation

Det är i den miljön och med den bakgrunden som Stefan Löfven ska möta Donald Trump i morgon, som förste företrädare för EU efter utspelet om tullar. Förutom att de amerikanska tullarna slår hårt mot Sverige slår det också hårt mot det internationella regelverket för handel, med betydande möjliga konsekvenser för den globala ekonomins utveckling.

Skälet till att Sverige eller Kanada säljer mycket stål och aluminium till USA beror inte på att vi dumpar eller subventionerar det utan på att vi är mer konkurrenskraftiga när det gäller stål. På samma sätt som den amerikanska tjänsteindustrin i form av Apple, Google med mera är mer ledande än europeiska företag.

Det är därför inget lätt besök och enkelt samtal Löfven har framför sig. Han kommer att längta hem till den svenska valkampanjen. Men han måste göra klart att Trumps utspel hotar allierade och den globala ekonomi som är arenan för den amerikanska ekonomins framgångar.

Handelskrig hotar alla som drabbas ekonomiskt men politiskt är det USA som blir den stora förloraren. Förlorade vänner och en förlorad position som ledare av den fria världen. Kvar är allt han har sina nya vänner som inte vill veta av honom och som ser USA som sin fiende.