Hoppa till innehåll

Gunnar Hökmark om utvecklingen i Azerbajdzjan – intervju med JHS

  • av
Det är oroande att president Aliyev glidit från att Azerbajdzjan tidigare sa sig gärna vilja bli EU-medlem i framtiden till att man nu vill vara allierad med EU. Det ser ut som att man gärna vill ha fördelarna av att geopolitiskt tillhöra väst men att man inte vill avstå från diktaturens ”privilegier”, säger europaparlamentarikern Gunnar Hökmark som nyligen besökte Baku i egenskap av ordförande för det politiska utskottet i Euronests parlamentariska församling.

Han förklarar att den azeriska regimen inte tycks vilja rätta sig efter de krav som EU ställer på en demokrati.

Euronest är ett samarbete mellan EU och länderna inom det Östra partnerskapet (Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien och Ukraina; Vitryssland är suspenderat från att delta).

Gunnar Hökmark menar att visst är Azerbajdzjan en diktatur, dock inte en lika hårdför sådan som den i Vitryssland.  I Azerbajdzjan ”drar det åt rätt hål” påpekar han. Han tillägger dock att visst kan regimen vara hänsynslös. Det har man bland annat visat när fastigheter exproprierats för att ge plats åt Eurovision Song Contest.

Under sitt besök i Baku träffade Gunnar Hökmark bland annat det politiska oppositionspartiet National Independence Party of Azerbaijan, NIPA, som är Hjalmarsonstiftelsens samarbetspartner i landet. Han mötte både en grupp från NIPA:s ungdomsförbund och dess partiledning.

– Det är viktigt att politiker som besöker Azerbajdzjan även träffar oppositionen. Dels för den egna kunskapen om förhållanden i landet, dels för att de behöver vårt stöd. Samtidigt är det viktigt att regimen får klart för sig att vi lyssnar till oppositionen, vilket skyddar individerna.

Gunnar Hökmark menar att det är av stor betydelse att utveckla kontakter med hela det civila samhället. Under sitt besök i Baku träffade han bland annat Bakus oljeklubb.

– Alla sätt är bra att stärka det civila samhället och länka [det azeriska] näringslivet in i ett bredare europeiskt perspektiv. På så sätt stärks de krafter som kan skapa en balans mot president Alyives regimen.

Eurovision Song Contest hålls i Baku i slutet av maj. Vad betyder tävlingen för Azerbajdzjan?

– Det kommer vi att veta först efteråt, men jag tror att fördelarna överväger. Det står helt klart att regimen tar tillfället i akt att använda den i sin propaganda för landet och dess ledning. Men samtidigt kommer strålkastarljuset att riktas mot Azerbajdzjan och det ställs då högre krav [på prestation], menar Gunnar Hökmark.

Han säger att det vore flera steg bakåt ifall den azeriska regimen lyckas med sin propaganda att övertyga Europa om att man är en ofullkomlig demokrati och inte den diktatur som faktiskt råder.

Text: Elisabeth Precht