Hoppa till innehåll

Gunnar Hökmark: Juncker borde talat mer om nödvändiga reformer

  • av

Pressmeddelande 14 september

Juncker borde talat mer om nödvändiga reformer

Juncker borde ha talat mer om de reformer som ger konkurrenskraft och investeringar och mindre om hur EU ska förändras till något ständigt nytt i tron att detta löser problem. Det säger Gunnar Hökmark, moderaternas delegationsledare i Europaparlamentet i en kommentar till State of the Union talet.

Europeiska unionens kraft är den inre marknaden och den gemensamma utrikespolitiken. Därför måste vi nu en politik som reformerar och utvecklar vår konkurrenskraft och vår gemensamma hållning mot de yttre hot vi nu möter.

Det hjälper inte med nya offentliga fonder, nya regleringar och nya institutioner. Kommissionen måste hålla samman unionen genom att kräva respekt för våra gemensamma regler och lagar och själv agera i enlighet med dem. Det är viktigare att kommissionen värnar stabilitetspakten än hoppas att en europeisk finansminister kan lösa problemen bara genom att finnas till. Det som behövs är en politisk vilja att stå stark mot rysk aggression och terrorism istället för en förhoppning att något som kallas europeisk utrikesminister ger en politik av sig själv.

Det som nu krävs är både politisk vilja och förmåga och en vision om hur vi ska hålla samman Europa och utveckla vår kontinent, inte ständigt nya diskussioner om nya institutioner som skapar nya motsättningar men inte löser några problem. Europa kan bara bli bättre genom reformer som ger öppenhet, företagande och en utrikespolitik som håller oss samman, säger Hökmark.