Hoppa till innehåll

Gunnar Hökmark: Brett stöd för förhandlingslösning Israel-Palestina

  • av

Europaparlamentets beslut att stödja principen om en palestinsk stat inom ramen för en tvåstatslösning är rätt väg att gå för dem som vill förstärka fredsprocessen för att uppnå två stater i fred med varandra, det säger moderaternas Gunnar Hökmark som är en av undertecknarna till den resolution som parlamentet antog. 

 

Första paragrafen lyder:Supports in principle recognition of Palestinian statehood and the two state solution, and believes these should go hand in hand with the development of peace talks, which should be  advanced,”

 

Till skillnad från den svenska regeringens ensidiga och villkorslösa erkännande av en palestinsk stat föreslår parlamentet att Europas medlemsstater ska verka för en palestinsk stat inom ramen för en fredsprocess där kravet på att erkänna Israel är en utgångspunkt. Parlamentet understryker också att PLO måste leva upp till sina åtaganden från 1999.

 

Parlamentet ställer upp ett tydligt mål för Europeiska Unionens samlade och gemensamma stöd för fredsprocessen och de krav som bör ställas på parterna. Det är denna linje som S-MP i Sverige borde ha följt. Som en av undertecknarna av resolutionen är jag stolt över att den nu fått ett övergripande brett stöd i parlamentet, säger Gunnar Hökmark.